Mandlid (Prunus amygdalus) on kõrge valgu- ja kiudainesisalduse ning samas madala süsivesikuteprofiiliga, sisaldades lisaks kasulikke omega –6 rasvhappeid.
Mandlites on veel rikkalikult kuidaineid, kaaliumi, monoküllastamata rasvu, E-vitamiini, B1 ja B6 vitamiini ja magneesiumi.
Mandlivalk on hästi omastatav ning selles sisaldub täielik aminohapete komplekt, selle poolest edestavad mandleid vaid sojatoidud. Mandlid on taimsetest toiduainetest üks kõige rikkalikumaid kaltsiumiallikaid, sisaldades 247 mg kaltsiumi 100 g kohta, mida on palju rohkem kui piimas. Samuti on märkimisväärne mandlite fosforisisaldus – 520 mg 100 g kohta.
Mandleid sobib süüa niisama või väga erinevate roogades nagu müslid, magustoidud, kreemid, kastmed ja põhiroad.
Mandlijahu on näiteks üks martsipani põhitooraine, ja mandlijahust tehtud mandlivõi on pehmema maitsega, kui maapähklivõi.
Väga populaarne on mandlipiim, mida võib juua niisama või kasutada erinevates roogades.
100 grammi mandleid sisaldab keskmiselt:
19,8 g valku
52 g rasva (76% küllastumata rasvhappeid)
20,4 g süsivesikuid
6,8 g kiudaineid
615 kcal toiduenergiat
Magusatele mandlitele omistatakse mineraale taastavat toimet. Mandlipiima peetakse soole- ja maopõletike leevendajaks. Mandliõli võib aidata sapikividest vabaneda ning välispidiselt põletushaavade ja lõhenenud naha ravimiks.
Tootel on Euroopa Liidu mahetoote sertifikaat EE-ÖKO-02
Päritolumaa: Hispaania
Kaal: 1 kg