Füüsal ehk inkamari on maavitsaliste sugukonda kuuluv rohttaimede perekond, pärit Lõuna-Ameerikast, mida saab ka edukalt meil näiteks kasvuhoones kasvatada.
Inkamarjades sisalduvad polüfenoolid ja karotenoidid on tuntud oma põletikuvastase toime poolest ja seeläbi abiks südameprobleemidega inimestele, mõjudes lisaks organismile stressi alandavalt ja üldtugevdavalt. Flavonoidide sisaldus teeb marjadest ka loodusliku rahusti, aidates ära hoida ka juuste hallinemist ja langemist.
Inkamarjades olev pektiin aitab reguleerida toidu ringlust seedetraktis, alandades kolestorooli taset ja normaliseerides veresuhkru taset.
Inkamarjad sisaldavad A- ja C-vitamiini ning ka olulisi B-grupi vitamiine koos B12 vitamiiniga.
Lisaks leiab marjadest ka natukene kaltsiumi ja fosforit.
Selleks, et saada 1 kg kuivatatud inkamarju läheb vaja umbes 5.5kg värskeid marju.
Päevane soovitatav kogus on 20-25 g ja marju võib süüa omale sobivalt kas niisama või lisada pudrule, kookidesse, smuutidesse jm.
100g kuivatatud inkamarju sisaldab keskmiselt:
3,4 g valku
7 g rasva
49 g süsivesikuid
253 kcal toiduenergiat
Sellel tootel Euroopa Liidu mahetoote sertifikaat EE-ÖKO-02
Päritolumaa: Peruu
Kaal: 500 g